Banan to owocem, który jest ceniony za ogromne pokłady potasu oraz wiele licznych witamin oraz składników mineralnych. Ze względu na bogactwo potasu powinny po nie sięgać szczególnie osoby z nadciśnieniem. Spożywanie bananów pomaga w zwalczaniu biegunki u dzieci czy także wrzodów u osób dorosłych. Natomiast skórka z banana jest sprawdzonym sposobem w leczeniu ukąszeń po komarach oraz kurzajek. W tym artykule przyjrzymy się prozdrowotnym właściwością bananów, ich dobroczynnym wpływie na leczenie niektórych chorób oraz proponowanym dietą. Odpowiemy sobie na pytania: czym grozi spożycie zbyt dużej ilości bananów oraz jakie są najpopularniejsze diety bananowe dostępne w sieci.
Spis treści
Ile kalorii ma banan?
Banan należy do grupy owoców o średniej wartości energetycznej. Banan średniej wielkości zawiera ok. 90 kcal i niewielka ilość tłuszczu. Dodatkowo posiadają dużo błonnika, który poprawia i ułatwia trawienie. Błonnik zawarty w bananach sprawia, że jesteśmy syci przez dłuższy okres czasu. Spowalnia wydzielanie greliny ( hormonu głodu), dlatego jest idealną przekąską w ciągu dnia.
Wartości odżywcze bananów (w 100 g)
- Wartość energetyczna – 89 kcal
- Białko ogółem – 1.09 g
- Tłuszcz – 0.33 g
- Węglowodany – 22.84 g (w tym cukry proste 12.23)
- Błonnik – 2.6 g
Witaminy
- Witamina C – 8.7 mg
- Tiamina – 0.031 mg
- Ryboflawina – 0.073 mg
- Niacyna – 0.665 mg
- Witamina B6 – 0.367 mg
- Kwas foliowy – 20 µg
- Witamina A – 64 IU
- Witamina E – 0.10 mg
- Witamina K – 0.5 µg
Minerały
- Wapń – 5 mg
- Żelazo – 0.26 mg
- Magnez – 27 mg
- Fosfor – 22 mg
- Potas – 358 mg
- Sód – 1 mgCynk – 0.15 mg
Banany – wartości odżywcze
Banany w swoim składnie dość duże ilości potasu, przez co łagodzi napięcie w tętnicach i żyłach oraz pomagają w normalizacji poziomu ciśnienia krwi, dzięki czemu narządy są lepiej dotlenione.
Współczesne banany rośną również w Australii oraz Azji. Plantatorzy zrywają banany gdy są jeszcze zielone, aby nie dopłynęły przejrzałe do Europy. Wówczas ich wartość odżywcza znacząco by się obniżyła. Banany w swoim składzie posiadają najważniejsze witaminy, takie jak: witaminę A, K, E, C. Nie zapominajmy także o błonniku oraz składnikach mineralnych: wapń, fosfor, magnez oraz potas.
W bananach znajdziemy składniki mineralne i witaminy, które są potrzebne i niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Poniżej są przedstawione najważniejsze z nich.
Witamina A
- główny składnik puryny wzrokowej w fotoreceptorach oka- uczestniczy w procesie widzenia
- czynnik wzrostu
- bierze udział w różnicowaniu i rozwoju komórek
- wpływa na układ immunologiczny
- zmniejsza ryzyko powstawania komórek nowotworowych.
Witamina K
- działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie
- posiada właściwości przeciwgrzybiczne i bakteriobójcze
- uczestniczy w formowaniu masy kostnej
- jest niezbędna do wytwarzania czynnika przeciwkrwotocznego.
Witamina E
- zapobiega wystąpieniu zmian na skórze,
- zapobiega niedokrwistości makrocytarnej u dzieci,
- zapewnia prawidłową przepuszczalność i budowę błon komórkowych,
- bierze udział w syntezie niektórych hormonów.
Witamina C
- bierze udział w wielu procesach metabolicznych,
- uczestniczy w metabolizmie kwasów żółciowych, cholesterolu i tłuszczów,
- ułatwia przyswajanie niehemowego żelaza,
- podnosi odporność organizmu.
Potas
- wraz z chlorem i sodem uczestniczy w regulacji gospodarki wodnej i kwasowo- zasadowej organizmu,
- bierze udział w prawidłowej regulacji funkcjonowania komórek mięśniowych i nerwowych, w tym mięśnia sercowego
Magnez
- składnik budulcowy tkanek miękkich, kości oraz zębów,
- bierze udział w przewodnictwie nerwowym, trawieniu białek i skurczu mięśni,
- uczestniczy w procesie regulacji ciśnienia krwi, jako antagonista wapnia oraz termoregulacji.
Fosfor
- wraz z wapniem jest materiałem budulcowym zębów i kości,
- stanowi składnik związków wysokoenergetycznych ( ATP, ADP, AMP, UTP), koenzymów, tkanki mózgowej, błon komórkowych i kwasów nukleinowych
Wapń
- uczestniczy w regulacji metabolizmu, przewodnictwie i transporcie bodźców nerwowych, utrzymaniu równowagi kwasowo- zasadowej oraz regulacji czynności serca i ciśnienia krwi.
Banan- właściwości prozdrowotne
Wiele osób zadaje sobie pytanie, czy banany są zdrowe. Okazało się, że dzięki zawartości składników mineralnych, witamin, a także pektyn czy przeciwutleniaczy, banany powinny znajdować w menu każdej osoby. Dla osób zmagających z anemią oraz cukrzycą najlepszym rozwiązaniem są niedojrzałe banany.
Banany- źródłem potasu
W swoim składzie banany posiadają duże ilości potasu (358 mg/ 100g produktu), dzięki czemu łagodzą napięcie w tętnicach i żyłach oraz pomagają w normalizacji poziomu ciśnienia krwi, przez co narządy wewnętrzne są o wiele lepiej natlenione. Potas wywiera pozytywny wpływ na profilaktykę udaru, ataków serca oraz miażdżycy.
Alergia na banany
Reakcja uczuleniowa na banany jest rodzajem alergii pokarmowej. Objawy alergii występują po zjedzeniu owocu lub produktu, który posiada w swoim składzie śladowe ilości banana. Reakcje alergiczne są bardzo zróżnicowane. Dolegliwości pojawiają się głównie ze strony układu oddechowego lub pokarmowego. Mogą wystąpić również objawy w obrębie skóry. W bardzo sporadycznych wypadkach może dojść do wstrząsu anafilaktycznego, który stanowi zagrożenie dla życia pacjenta.
Do objawów uczuleniowych możemy zaliczyć:
- łzawienie, zapalenie spojówek;
- kaszel, świszczący oddech, trudności w oddychaniu, nieżyt nosa;
- biegunki, wymioty, nudności, ból brzucha;
- swędząca wysypka na opuszkach palców lub w okolicy warg.
W przypadku samego uczulenia na banany opisuje się również zespół alergiczny jamy ustnej (OAS – oral allergy syndrome). Objawy wcześniej wymienionego zespołu pojawiają się najczęściej po spożyciu owoców surowych nieprzetworzonych. Należą do nich: zaczerwienienie okolic jamy ustnej, obrzęk warg, szczypanie lub pieczenie języka, ust oraz całej jamy ustnej. Możemy wyróżnić również pokrzywkę kontaktową innych okolic ciała, szczególnie rąk, które miały kontakt z pożywieniem.
W przypadku alergii mogą wystąpić mniej charakterystyczne objawy, takie jak zaburzenia koncentracji, snu czy też bóle głowy.
W większości zaobserwowanych przypadków objawy pojawiają się już po kilku minutach po spożyciu owocu. Widać wyraźną zależność między posiłkiem zawierającym banan, a symptomami uczulenia.
W jaki sposób leczyć uczulenie na banany?
W leczeniu alergii na banany trzeba postępować tak samo jak w przypadku leczenia innych alergii pokarmowych. Leczenie polega na zastosowaniu diety eliminacyjnej, czyli wykluczeniu z diety produktów wywołujących reakcję uczuleniową, co bardzo często okazuje się wystarczające, by zapobiec nawrocie objawów. Uczulenie to uniemożliwia takiej osobie spożywanie bananów w postaci: jogurtów z domieszką bananów, czekolad, lodów oraz soków. Niekiedy należy unikać niektórych leków, do których jest dodawany banan w celu polepszenia ich smaku oraz kosmetyków, które mogą zawierać bananowe dodatki. Konieczne będzie również wyeliminowanie artykułów zawierających w swoim składzie śladowe ilości bananów.
Jeśli objawy alergii w dalszym ciągu nie ustępują, można spróbować zastosować lecenie farmakologiczne – leki przeciwhistaminowe. Posiadają działanie łagodzące objawy, takie jak pokrzywkę czy świąd. W sytuacji, kiedy symptomy alergii nasilą się, należy niezwłocznie zwrócić się po pomoc do lekarza. W przypadku wystąpienia reakcji anafilaktycznej szczególnie znaczenie ma adrenalina podawana domięśniowo w formie zastrzyku. U osób, u których taki incydent miał miejsce powinny mieć zawsze przy sobie zastrzyki z adrenaliną.
Alergia u dzieci i niemowląt
Istnieje duże prawdopodobieństwo wystąpienia alergii pokarmowej u nowonarodzonego dziecka, gdy objawy reakcji alergicznej występują lub występowały u starszego rodzeństwa czy rodziców. Rodzice dziecka zagrożonego alergią powinni być szczególnie ostrożni podczas wprowadzania do diety dziecka nowych produktów spożywczych. Owocami najbardziej alergizującymi są truskawki, cytrusy, ale także banany, które są bardzo chętnie serwowane najmłodszym.
Składniki najbardziej uczulające nie powinno się podawać dziecku przynajmniej przez pierwszy rok życia. Starszym dzieciom należy wyjaśnić dlaczego i jakich produktów nie powinny jeść, aby nie doszło u nich do reakcji uczuleniowej. Dokładne czytanie etykiet umieszczonych na opakowaniach produktów spożywczych jest cenna umiejętnością, która przyda się w dorosłym życiu. Jeśli wystąpią u dziecka ciężkie objawy należy wdrożyć leki przeciwalergiczne.
Alergia krzyżowa
Alergii na banany bardzo często towarzyszy uczulenie na inne owoce. Możemy do nich zaliczyć: kasztana jadalnego, orzechy, awokado czy kiwi. Istotne są odczyny krzyżowe białek lateksu i banana. Przyczyną alergii krzyżowych jest podobieństwo białek obecnych w lateksie czy innych owocach do białek zawartych w bananach. Organizm człowieka nie rozpoznając różnicy między nimi, traktuje je bardzo podobnie i zaczyna produkować zwalczające je przeciwciała.
Lateks możemy znaleźć m.in. w rękawiczkach jednorazowych stosowanych przez personel medyczny. Osoby z alergia powinny o tym fakcie poinformować pielęgniarkę, chirurga czy dentystę o możliwości wystąpieniu u nich reakcji krzyżowej. Dzięki takim informacją możemy uniknąć niepotrzebnych komplikacji przy pobieraniu krwi, zabiegach czy operacjach.
Dieta bananowa( 3dni, 7 dni, miesiąc)
Same banany w diecie nie wystarczą. W jadłospisie znajdują się również płatki owsiane, które są dobrym źródłem błonnika, składników mineralnych( wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, cynku) i przeciwutleniaczy( witamin B1, B5, polifenoli, witaminy E). Składniki te wspierają prawidłową pracę układu odpornościowego i nerwowego. Zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia oraz chorób nowotworowych. Płatki owsiane dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego zapobiegają nagłym wyrzutom insuliny oraz regulują poziom glukozy we krwi.
Dodatkiem do diety bananowej jest naturalny miód pszczeli. Jedna łyżka zawiera ok. 40 kcal. Miód pszczeli dostarcza wielu cennych dla zdrowia składników, m.in.: fosforu, magnezu, wapnia, żelaza, witamin PP, B2, A oraz enzymów. Polecany jest przy grypie czy przeziębieniu. Posiada właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne.
Ile można schudnąć, rodzaje, zasady.
Dieta bananowa dotarła do nas aż z Japonii. Twórcą tej diety jest absolwent medycyny – Hitoshi Watanabe. Dieta ta stała się popularna dzięki śpiewaczce operowej, które przyznała publicznie, iż dzięki niej schudła siedem kilogramów. Twórca uważa, iż dieta bananowa oczyszcza, usprawnia dotlenienie organizmu oraz przyśpiesza odnowę komórek. Zasady diety są bardzo proste- podstawą diety są banany.
Wyróżniamy 3 warianty diety:
- dieta 3 dniowa – przez wszystkie 3 dni stosowania diety należy spożywać po 3 banany, wypijać 3 szklanki mleka oraz 2 litry wody niegazowanej. Zdanie twórców można na tej diecie zrzucić nawet 3 kilogramy.
- dieta 7 dniowa – codziennie 3 posiłki, które powinny składać się z płatków owsianych i bananów( np. 200 ml jogurtu naturalnego z połówką banana, 3 łyżki płatków owsianych z miodem). Dodatkowo należy pić 1,5 litra wody, a pomiędzy posiłkami zjeść małe jabłko. Można schudnąć nawet 5 kilogramów.
- dieta miesięczna – każdego dnia przez miesiąc na śniadanie trzeba spożywać 1 dużego banana i do tego 1 szklanka wody niegazowanej. Kolejnego dnia komponujemy posiłki według własnych upodobał smakowych. Należy natomiast ograniczyć spożywanie nabiału oraz bezwzględnie wykluczyć alkohol i słodycze. Efekty mogą być zaskakujące. Zakłada się, że można stracić nawet 7 kilogramów.
Na diecie bananowej można pić herbatę, kawę czy też napoi bez cukru, ale tylko w przerwie pomiędzy posiłkami.
Wady i zalety diety bananowej
Zaletą diety bananowej jest to, iż wywiera pozytywne wpływ z właściwości prozdrowotnych jej składników. Może się wydawać , że dieta ta może mieć zastosowanie w celu:
- wzmocnienia układu pokarmowego, krwionośnego i odpornościowego,
- oczyszczenia organizmu ze szkodliwych produktów przemiany materii,
- redukcji macy ciała.
Włączenie do diety miodu, płatków owsianych i bananów może mieć korzystne działanie, jednak przy zastosowaniu tej diety powinniśmy zachować szczególną ostrożność.
Dieta bananowa cieszy się dość dużą popularnością, gdyż można pozbyć się nawet 7 kilogramów w ciągu miesiąca. Warto jednak mieć na uwadze fakt, czy dieta oparta na bananach jest tak samo skuteczna i bezpieczna dla naszego zdrowia. Należ stosować ją rozważnie, ponieważ w dalszym ciągu jest to dieta eliminacyjna. Dieta bananowa nie powinna być stosowana przez długi okres czasu, gdyż może to grozić niedoborem składników mineralnych oraz witamin w organizmie. Niska kaloryczność diety może mieć niekorzystny wpływ na nasz metabolizm, co jest skutkiem odkładania się tkanki tłuszczowej.
Nie ma do końca pewności czy dieta trzydniowa jest bezpieczna dla naszego zdrowia. Nie ma żadnych rzetelnych źródeł, które potwierdziły by bezpieczeństwo i skuteczność stosowania diety bananowej. Stosowanie diet odchudzających na własna rękę i w niewłaściwy sposób może przyczynić się do wystąpienia efektu jo-jo. Aby uniknąć takiej sytuacji warto, oprócz diety, włączyć do swojego życia aktywność fizyczną.
Jakie działanie posiada pektyna w bananie?
Pektyna jest naturalną mieszanką węglowodanów, która oczyszcza organizm z toksyn oraz obniża poziom złego cholesterolu LDL. Pektyna, która znajduje się w bananach jest substancją odżywczą. Pomaga w walce z cukrzycą, gdyż poprawia tolerancję na glukozę. U cukrzyków obniża poziom glikemii.
Anemia a banany
Banany są bardzo skuteczne w walce z anemią, dzięki dużej zawartości żelaza, które jest znaczące w budowie czerwonych krwinek. W składzie znajdziemy również fruktooligosacharydy, które są prebiotykiem, a tym samym wspomagają wzrost dobrych bakterii w jelicie grubym.
Zdrowe oczy a banany
W bananach znajdziemy wiele cennych karotenoidów oraz przeciwutleniaczy, które pomagają zminimalizować dolegliwości w obrębie oka, takie jak: jaskra, zaćma czy ślepota nocna.
Choroba wrzodowa a banan
Banany powinny znaleźć się w diecie osób, które od dawna zmagają się np. z refluksem. Po pierwsze, neutralizują kwasy żołądkowe, co eliminuje dokuczliwą zgagę oraz częściowo uwalnia od bólu. Po drugie, mają miękka strukturę, przez co niepodrażnianą żołądka. Jedzenie bananów sprawia, że w żołądku zwiększa się produkcja śluzu.
Bóle miesiączkowe
Banany sprawdzą się w walce z bólami miesiączkowymi, ze względu na bogactwo magnezu, gdyż przyczyniają się do rozluźnienia mięśni. Zawarta w bananach witamina B6 pomaga w wyregulowaniu cyklu miesiączkowego oraz pomaga złagodzić ból.
Lepsze samopoczucie
Banany w swoim składzie zawierają również dopaminę, która wykazuje pozytywny wpływ na poprawę pamięci oraz nastrój. Znajdziemy również witaminę B6 oraz magnez, które pomagają się zrelaksować. Są cennym źródłem tryptofanu, który uwalnia serotoninę( hormon szczęścia).
Aromat bananowy jest szczególnie popularny oraz bardzo często wykorzystywany w wielu różnych produktach.
Wsparcie odporności
Najważniejsze są witaminy A i E, które wchodzą w skład banana. Wśród ich właściwości możemy znaleźć czynny u produkcji czerwonych krwinek oraz przeciwciał, a także zwalczanie wolnych rodników, które mogą przyczynić się do osłabienia układu odpornościowego.