Kiwi pochodzi z Chin. Owoc ten nazywany jest również chińskim agrestem. Rośnie na drzewiastym pnączu nazywanym Aktinidia. Występuje w klimacie umiarkowanym. Na świecie istnieje 60 gatunków tego owocu, z czego tylko niektóre rodzaje dają jadalne owoce, które są bogate w wiele wartościowych składników odżywczych.
Spis treści
- Wartość odżywcza kiwi
- Wartość odżywcza kiwi w 100 gramach produktu
- Dlaczego warto jeść kiwi?
- Odmiany kiwi
- Czy kiwi pomoże nam zwalczyć przeziębienie?
- Kiwi a dolegliwości trawienne.
- Cukrzyca a kiwi
- W jaki sposób jeść kiwi?
- Kiwi obniża ciśnienie krwi.
- Nowotwory a kiwi
- Kiwi na przeziębienie
- Reakcje uczuleniowe na kiwi
- Kiwi poprawia kondycję naszych oczu.
- Kiwi a proces odchudzania
- Sposób przechowywania
- Zastosowanie kiwi w kuchni.
- Zastosowanie kiwi w kosmetyce
- Ciekawostki o kiwi
Wartość odżywcza kiwi
Wartość odżywcza kiwi w 100 gramach produktu
- Wartość energetyczna- 61 kcal
- Białko- 1,14 g
- Tłuszcz ogółem- 0,52 g
- Kwasy tłuszczowe nasycone- 0,029 g
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone- 0,047 g
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone- 0,287 g
- Kwasy tłuszczowe omega-3 – 0,042 g
- Kwasy tłuszczowe omega-6 – 0,245 g
- Węglowodany- 14,66 g
- Błonnik pokarmowy – 3 g
- Witamina A- 87 I.U.
- Witamina D- 0 I.U.
- Witamina E- 1,46 mg
- Witamina K1- 40,3 µg
- Witamina C- 92,7 mg
- Witamina B1 – 0,027 mg
- Witamina B2- 0,025 mg
- Witamina B3 ( PP)- 0,341 mg
- Witamina B6- 0,063 mg
- Witamina B9 (kwas foliowy)- 25 µg
- Witamina B12- 0 µg
- Witamina B5 ( kwas pantotenowy)- 0,183 mg
- Wapń- 34 mg
- Żelazo- 0,31 mg
- Magnez- 17 mg
- Fosfor- 34 mg
- Potas- 312 mg
- Sód- 3 mg
- Cynk- 0,14 mg
- Miedz- 0,13 mg
- Mangan- 0,10 mg
- Selen- 0,20 µg
- Fluor——-
- Cholesterol- 0 mg
- Fitosterole —–
Owoc kiwi posiada mechatą, brązową skórkę i owalny kształt. Jego waga oscyluje między 100- 200 gram. Zależnie od gatunku, jego miąższ może być zielony, żółto- czerwony lub żółty. Aktinidii smakowitej jest jedną z najbardziej popularnych odmian tego owocu.
Wybierając owoc kiwi, sięgajmy po te bez otarć czy stłuczeń. Powinniśmy unikać miękkich owoców, najlepsze są te twardsze i te intensywnie pachnące. Kiwi możemy bez obaw jeść na surowo, wykorzystywany jest do produkcji napojów czy marmolad. Nadaje się świetnie do potraw pikantnych i sałatek owocowych. W kiwi znajdziemy miąższ, który zawiera papainę i antynidynę- enzymy te rozkładają białko. Dlatego nie należy przygotowywać mlecznych koktajli z kiwi, ponieważ spowoduje to, że koktajl będzie gorzki. Z tego powodu nie dodaje się kiwi do galaretek ponieważ prze enzymy galaretka nam nie stężeje.
Kiwi zalicza się go grupy owoców niskokalorycznych, a dodatkowo dostarcza nam wielu niezbędnych składników odżywczych, które wpływają pozytywnie na nasze zdrowie:
- Witamina E- kiwi jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, dzięki czemu pomaga w obniżeniu poziomu złego cholesterolu, podnosi odporność organizmu i usuwa wolne rodniki.
- Witamina C- 1 sztuka kiwi pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę, dzięki czemu pomaga w walce ze stresem i wzmacnia układ odpornościowy.
- Magnez- 2 sztuki kiwi dostarczą naszemu organizmowi 30 mg magnezu, co ma korzystny wpływ na pracę naszych mięśni.
- Luteina- zapobiega ślepocie i ochrania oczy.
- Kwas foliowy- owoce ten pokrywa 10% dziennego zapotrzebowania, dlatego powinny po kiwi sięgać często kobiety w ciąży.
- Cynk- jest odpowiedzialny za zdrowe paznokcie, włosy i skórę.
- Błonnik pokarmowy- 2 sztuki kiwi zawierają w swoim składzie większe ilości błonnika niż miska otrębów zbożowych.
- Potas- kiwi zawiera go o wiele więcej niż banany. Potas powinien być regularnie dostarczany wraz z dietą, szczególnie u osób uprawiających regularna aktywność fizyczną.
Owoc kiwi jest bogaty w składniki odżywcze. Miąższ w 10% stanowią węglowodany- głównie glukoza i fruktoza. Jest bardzo bogatym źródłem witamin: K1, E, B9 oraz minerałów: manganu, miedzi, potasu i błonnika pokarmowego, który to pomaga nam w obniżeniu poziomu złego cholesterolu oraz pomaga w walce z zaparciami. Posiada właściwości moczopędne, pobudza wydalanie z organizmu wody i sodu.
Dlaczego warto jeść kiwi?
Z uwagi na to, że kiwi zawiera tak wiele składników odżywczych, owoce ten posiada wiele korzystnych właściwości zdrowotnych:
- Wysoka zawartość potasu, bo aż 312 mg w 100 gramach owocu sprawia, że włączenie kiwi do diety jest zalecane osobom, które zmagają się z wysokim ciśnienie krwi. Ponadto, owoce ten zapobiega tworzeniu się zatorów i skrzepów oraz bierze udział w procesie obniżenia stężenia trójglicerydów.
- Obecność błonnika pokarmowego ułatwia i poprawia trawienie, zapobiega zaparciom i reguluje rytm wypróżnień. Z tego też powodu kiwi jest bardzo chętnie wybieranym owocem w czasie redukcji masy ciała.
- Badania naukowe potwierdzają, że kiwi może pełnić bardzo ważną rolę w profilaktyce chorób nowotworowych, a tym samym przeciwdziałając uszkodzeniom DNA. Najczęściej mówi się w odniesieniu do raka jamy ustnej.
- Zawartość składników antyoksydacyjnych, np. witaminy C, może zapobiec przedwczesnemu starzeniu się skóry. Wraz z cynkiem wpływa na poprawę wyglądu naskórka, tym samym łagodząc nieestetyczne zmiany zapalne oraz przeciwdziałają tworzeniu się nowych.
Odmiany kiwi
Na świecie istnieje około 60 różnych odmian kiwi. Różnorodność ta zależy w głównej mierze od strefy klimatycznej, przestrzeni i krajobrazu. Niektóre odmiany kiwi wymagają szerokiego wsparcia, gdyż mogą dorastać do nawet 50 stóp długości.
Wyróżniamy 3 rodzaje kiwi- arktyczne, odporne i owłosione. Kiwi były hodowane już od wielu lat, aby pasowały do wielu warunków, w tym do niskich temperatur.
Fuzzy/ Hairy Kiwi
- Harward- jest to najbardziej popularna odmiana kiwi, z łatwością możemy znaleźć ją w każdym sklepie. Miąższ jest mięsisty i Duzy. Jest dość oporna na zmiany klimatyczne.
- Saanichton- jest o wiele twardszy niż odmiana Hayward i wydaje więcej owoców. Środek jest twardszy i grubszy, z mniejsza zawartością miąższu owocowego,
- Meander- popularna odmiana, która jest bardzo podobna do odmiany Hayward,
- Blake- odmiana ta wydaje więcej owoców niż odmiana Hayward, lecz owoce są mniejsze i są mniej smakowite. Odmiana ta świetnie nadaje się do dżemów.
Hardy Kiwi
Ta oporniejsza odmiana została stworzona z myślą o chłodniejszych klimatach. Toleruje obszary o krótkim okresie wegetacyjnym oraz lekkie mrozy.
- Ananasnaya- odmianę tą charakteryzują małe owoce, których owoce są nieco większe niż owoce winogron. Jest to odpowiednia odmiana dla początkujących plantatorów, gdyż jest bardzo łatwa w uprawie. Owoce są bezwłose i zielone.
- Issai- odmiana ta owocu już rok po zasadzeniu. Issai nie lubi mokrych i gorących warunków panujących w lecie.
- Genewa- odmiana ta wydaje średniej wielkości owoce, które dojrzewają w środku sezonu. Do owocowania są potrzebne rośliny żeńskie i męskie.
Arctic Kiwi
Odmiany te charakteryzuje fakt, że mogą wytrzymać bardzo ekstremalnie niskie temperatury, nawet do -40OF. młode pędy są łatwe do uszkodzenia i podatne na mróz.
- Arctic Beauty- odmiana ta jest uważana za najtwardszą ze wszystkich odmian kiwi. Roślina ta jest oporna na temperatury dochodzące nawet do -40OF. Radzi sobie dobrze nawet w półcieniu. Dorasta nawet do 12 stup wysokości. Odmiana ta jest samca, ale to odmiana żeńska daje owoce. Owocuje do 2 lat po posadzeniu.
- Pautske- silna roślina o owocach dobrej jakości. Owoce te często mają czerwony miąższ, są pozbawione włosów, zielone i małej wielkości.
- Knupnopladnaya- odmiana ta charakteryzuje się dużymi owocami. Są o wiele słodsze niż w większości odmian.
Czy kiwi pomoże nam zwalczyć przeziębienie?
Kiwi jest polecane szczególnie w diecie, aby wzmocnić nasza odporność. Jest to wynikiem wysokiej zawartości witaminy C. Owoc ten jest uważany za najlepsze źródło tej witaminy. Spożywają jedno kiwi pokrywamy zapotrzebowanie na witaminę C.
Witamina C działa wzmacniająco na błonę śluzową oraz uszczelnia naczynia krwionośne. Zapobiega to namnażaniu się patogennych wirusów czy bakterii. Warto sięgać po kiwi przez cały rok, aby trwale wzmocnić nasza odporność.
Dodatkowo kiwi sprawdza się doskonale w sytuacji, kiedy dojdzie do infekcji. Wspomaga leczenie i skraca znacznie czas trwania grypy czy przeziębienia, dlatego warto sięgać po te owoce w okresie jesienno- zimowym.
Kiwi a dolegliwości trawienne.
Kiwi bardzo dobrze sprawdza się przy problemach oraz dolegliwościach trawiennych. Po zjedzeniu posiłku ciężkostrawnego, który nadmiernie obciąża układ pokarmowy, kiwi zalecane jest jako wsparcie trawienne. Dotyczy to szczególnie dań bogatych w białko, gdyż zawarte w kiwi związki wspomagają trawienie tych składników. Jedzenie tego owocu po bardzo obfitym posiłku zmniejsza dyskomfort w brzuchu i czucie przepełnienia.
Duża ilość błonnika pokarmowego przyśpiesza pasaż treści pokarmowej, tym samym ułatwiając wypróżnienie. Posiada również delikatne działanie przeczyszczające, dlatego powinny sięgać po nie osoby zmagające się z trudnościami z defekacją i przewlekłym zaparciom.
Dzięki zawartości błonnika pokarmowego bardzo popularne, a szczególnie efektywne jest wykorzystanie kiwi podczas procesu odchudzania. Spożywanie kiwi przyśpiesza tempo wzrostu metabolizmu, a co za tym idzie, w szybszy sposób spala energię dostarczaną z pożywieniem.
W taki sposób możemy zwiększyć intensywność procesu utraty nadmiernej masy ciała. Jest to owoc niskokaloryczny, lecz bogaty w wiele drogocennych składników odżywczych oraz witamin, które są niezbędne w trakcie procesu odchudzania.
Cukrzyca a kiwi
W 100 gramach owocu, kiwi dostarcza około 15 gram węglowodanów z czego połowa pochodzi z cukrów prostych, a w połowie z fruktozy i glukozy. W przypadku kiwi indeks glikemiczny wynosi 50 Ig, czyli możemy ten owoc zaliczyć do grupy produktów o średnim indeksie glikemicznym. Kiwi nie musi być wyeliminowane całkowicie z diety cukrzyka. Dozwolone jest spożywanie tego owocu w umiarkowanych ilościach.
W jaki sposób jeść kiwi?
Najlepiej kiwi smakuje na surowo, czyli bez poddawaniu go żadnej obróbce termicznej. Pamiętajmy, aby pod żadnym pozorem nie łączyć go z mlekiem lub z innymi produktami fermentacji mlecznej, ponieważ zawiera w sobie enzymy, które rozkładają białko, co powoduje, że napoje stają się gorzkie.
Zapamiętajmy, że kiwi działa jak ,,miotełka’’ po bardzo obfitym posiłku, a tym samym pozwalając organizmowi oczyścić się. Dlatego są polecane nie tylko w przypadku przejedzenia, ale również w walce z uciążliwymi zaparciami.
Owoc kiwi jest zaliczany do super żywności, czyli grupy produktów spożywczych, które posiadają wyjątkowy wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie.
Kiwi obniża ciśnienie krwi.
Norwescy naukowcy ze Szpitala Uniwersyteckiego w Oslo przekonują, że kiwi może przyczynić się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi. Podczas 8 tygodniowego eksperymentu zbadano grupę osób z nadciśnieniem.
Osoby badane każdego dnia spożywały 3 kiwi dziennie, ich ciśnienie skurczowe średnio o 3.6 mmHg było niższe niż u pozostałych badanych. Nic więc dziwnego, skoro kiwi jest skarbnicą potasu. W 100 gramach kiwi znajdziemy aż 312 mg tego pierwiastka. Badania, które zostały przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu z Oslo wykazały, że kiwi włączone do normalnej diety, hamuje sklejanie się płytek krwi, a tym samym zapobiega zakrzepom. Dodatkowo obniża poziom trójglicerydów.
Nowotwory a kiwi
Rowett Research Institute specjalista ds. żywienia, wykazał, że jedzenie kiwi każdego dnia może chronić nasze DNA przed uszkodzeniem, które niekiedy może doprowadzić do rozwoju nowotworu. Co ważniejsze, mogą przyczynić się do naprawy uszkodzonego DNA. W kiwi możemy znaleźć substancję, które niszczą komórki nowotworowe raka jamy ustnej.
W zapobieganiu chorobie nowotworowej pomóc nam może czerwona odmiana kiwi. Owoc ten jest bogaty w antocyjany, czyli związki roślinne, które możemy spotkać w owocach i warzywach o barwie niebieskiej, fioletowej i czerwonej. Wykazują silne działanie przeciwutleniające, przez co chronią organizm przez nowotworami i chorobami serca.
Kiwi na przeziębienie
Kiwi jest doskonałym źródłem witaminy C, gdyż w 100 gramach znajdziemy 93 mg tej witaminy. Tym samym jedna sztuka kiwi pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. zawiera jej o wiele więcej niż pomarańcza ( 50 mg/ 100 g) czy słynna cytryna ( 53 mg/ 100 g). witamina C jest doskonałym przeciwutleniaczem, który wspomaga organizm w walce z przeziębieniem. Włączenie kiwi do swojego codziennej jadłospisu zmniejsza ryzyko rozwoju przeziębienia.
Reakcje uczuleniowe na kiwi
Reakcja alergiczna na kiwi może objawić się na wiele różnych sposobów, jednak przyjmuje najczęściej postać zespołu alergii jamy ustnej, u której możemy zaobserwować obrzęk jamy ustnej, ust i gardła, obrzęk oraz świąd.
Bardzo często osoby uczulone na lateks powinny uważać na kiwi. Owoc ten może być przyczyną reakcji krzyżowej. Można o niej mówić wtedy, gdy u osoby uczulonej na lateks pojawiają się objawy alergii, również po kontakcie z substancją, w których składzie nie ma lateksu, ale ich alergeny są bardzo zbliżone budową do tych pochodzących z lateksu, np. z kiwi.
Po kontakcie z alergenami tego owocu dochodzi do bardzo silnej reakcji krzyżowej. Zjedzenie niewielkiej ilości kiwi może zapoczątkować bardzo groźną dla organizmu człowieka reakcję krzyżową. Może doprowadzić nawet do wstrząsu anafilaktycznego.
Kiwi może zareagować krzyżowo również z innymi owocami, takimi jak jabłkiem, ananasem, papają, brzoskwinią i melonem. Wchodzi w reakcje z ziemniakami, orzechami laskowymi, makiem, sezamem, także z pyłkami bylicy, żyta i brzozy.
Kiwi poprawia kondycję naszych oczu.
Kiwi jest doskonałym źródłem zeaksantyny i luteiny, czy związków występujących w ludzkim oku. Ochraniają je przed zwyrodnieniem plamki żółtej i zaćmą.
Kiwi a proces odchudzania
Dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego oraz pozytywnemu wpływowi na przemianę materii, owoc ten możemy bez obaw włączyć do diety osoby chcącej zgubić kilka zbędnych kilogramów, tym bardziej, że w 100 gramach ten owocu znajdziemy tylko 61 kcal.
Sposób przechowywania
Wybierajmy przede wszystkim owoce pozbawione przebarwień oraz twarde. Najlepszym sposobem, aby upewnić się, czy kiwi jest dojrzałe, należy nacisnąć lekko owoc- jeśli ustąpi pod palcem, nadaje się w sam raz do zjedzenia.
Niedojrzałe kiwi można przechowywać w torbie papierowej, najlepiej w temperaturze pokojowej i codziennie sprawdzać , czy jest już dojrzałe. Do takiej torby można włożyć jabłko. Oba te owoce wydzielają etylen, który przyśpieszy dojrzewanie kiwi. Trzymanie kiwi w lodówce zapewni mu świeżość nawet do 4 tygodni.
Zastosowanie kiwi w kuchni.
Kiwi możemy wykorzystywać nie tylko jako składnik sałatek owocowych, czy tez jako dodatek do deserów. Dzięki swojemu kwaśnemu smakowi, kiwi nadaje się również do marynowania mięsa. Dodatkowo znakomicie uzupełnia smak cielęciny i wołowiny. Wyśmienicie smakuje z podsmażaną cebulą z dodatkiem natki pietruszki.
Rozszerzanie diety małych dzieci.
Owoce ten można ostrożnie wprowadzać do diety dziecka, dopiero po skończeniu przez niego 1 roku życia. Najlepiej pokroić je w kostkę i dodawać w małych ilościach do owsianki czy płatków śniadaniowych. Kiwi można podawać nie tylko w surowej formie, lecz także w formie przetworzonej.
Zastosowanie kiwi w kosmetyce
Kiwi ma również zastosowanie w kosmetyce. Na bardzie tego owocu są produkowane kremy do twarzy, ponieważ kiwi posiada właściwości odmładzające, nawilżające oraz nadaje blasku skórze. Dodatkowo, bardzo dużą popularnością cieszą się peeling do ciała z kiwi, gdyż pestki bardzo dobrze złuszczają skórę.
Ciekawostki o kiwi
- Pod względem zachowania wartości odżywczych kiwi znosi bardzo dobrze długie przechowywanie. Nawet po 6 miesiącach przechowywania zostaje w nim około 90% witaminy C.
- Zgniecenie czarnych nasion kiwi daję nam olejek bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3.
- Liście i pędy tego pnącza wydzielają olejki eteryczne, które są uwielbiane przez koty.
- Kiwi jest świetnym kosmetykiem. Zmieszany z alkoholem i wodą jest świetnym tonikiem dla naszej skóry.