Papryka jest wieloletnią lub jednoroczną rośliną z rodziny psiankowatych. W zależności od odmiany możemy wyróżnić odmiany słodkie, neutralną bądź ostre. Występują w różnych kolorach i kształtach. Papryka pochodzi z Ameryki Środkowej, a dokładnie z Gwatemali i Meksyku oraz z południowo- zachodnich rejonów Ameryki Południowej. Do Europy dotarła ze wschodu jako ,, pieprz turecki’’ i razem z wyprawą Kolumba jako ,, pieprz indyjski’’. Przez wiele lat papryka nie była traktowana jak żywność. Była ceniona za jej właściwości lecznicze, a dla wielu była jedynie rośliną ozdobną.
W Polsce najbardziej popularna jest papryka czerwona, a zaraz później żółta, brązowa, pomarańczowa i zielona. Jednak nie zapominajmy o innych rodzajach papryki, które zawierają cenne składniki odżywcze. Pomimo że papryka ma liczne właściwości zdrowotne i odżywcze, to nie każdy z nas może cieszyć się jej walorami. Powinni na nią uważać osoby cierpiące na reumatyzm oraz osoby z problemami jelitowymi i żołądkowymi.
Paprykę można samodzielnie uprawiać w domowym ogródku. Doskonale sprawdza się również papryczka chili, która z roku na rok cieszy się u nas dość dużą popularnością. Nasiona ostrej papryki wysiewać można wysiewać już w połowie lutego. Warto sobie zapamiętać, że papryczka ta jest mało oporna na niskie temperatury i mróz. Dlatego powinniśmy ją uprawiać w słonecznych i ciepłych miejscach, osłoniętych od wiatru.
Spis treści
- Wartość odżywcza kiwi
- Wartość odżywcza papryki w 100 gramach produktu
- Wartość odżywcza papryki
- Wpływ spożywania papryki na wzrok.
- Anemia a papryka
- Papryka opóźnia utratę pamięci
- Papryka a obniżenie poziomu cukru we krwi
- Czy paprykę może jeść każdy?
- Rodzaje papryki
- Właściwości zdrowotne papryki
- Papryka na odchudzanie
- Zastosowanie papryki w kuchni
- Papryka na dobre libido i lepsze samopoczucie
Wartość odżywcza kiwi
Wartość odżywcza papryki w 100 gramach produktu
- Wartość energetyczna- 32 kcal
- Białko- 1,6 g
- Tłuszczu- 0,5 g
- Węglowodany- 3 g
- Kwasy tłuszczowe nasycone- 0 g
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone- 0 g
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone- o g
- Cholesterol- o mg
- Błonnik – 1g
- Sód- 3 mg
- Potas – 217 mg
- Wapń- 11 mg
- Fosfor- 26 mg
- Magnez- 9 mg
- Żelazo- 0 mg
- Cynk- 0 mg
- Miedz- 0 mg
- Mangan- 0 mg
- Beta- karoten- 2690 μg
- Witamina A- 449 μg
- Witamina D- 0 μg
- Witamina E- 2 mg
- Witamina B1- 0 mg
- Witamina B2- 0 mg
- Niacyna- 1 mg
- Witamina B6- 0 mg
- Witamina B12- 0 mg
- Fola cyna- 44 μg
- Witamina C- 122 mg
Papryka jest bogactwem wartości odżywczych. Surowa, świeża papryka w głównej mierze w 92% składa się z wody. Resztę składu stanowią węglowodany, niewielką ilość tłuszcze ( 2 g/ 100g) oraz białko ( 1 g/ 100g). zawiera też niewielkie ilości błonnika pokarmowego ( 2 g/ 100 g). papryka dostarcza organizmowi człowieka szereg składników mineralnych oraz witamin, z czego na największą uwagę zasługują dość duże ilości witaminy C, E, B6, B3, B1, beta- karotenu, a także pewne ilości kobaltu, miedzi, żelaza, wapnia i potasu.
Poza tym jest bogata w przeciwutleniacze, a przede wszystkim w luteinę, kwercetynę, wiolaksantynę i kapsantynę. Na uwagę zasługuje również wysoka zawartość luteiny, dzięki której żółta papryka posiada właściwości ochraniające nasz wzrok. Przeprowadzone badania pokazują, że zeaksantyna i luteina kumulują się w plamce żółtej i soczewce oka, a tym samym ochraniają przed negatywnym wpływem wolnych rodników oraz przed promieniowanie UV. Żółta papryka jest również doskonałym źródłem witaminy E, która to opóźnia proces starzenia się.
Jednak największą popularnością cieszy się czerwona papryka, a także żółtka i zielona. Warto zapamiętać, że papryka fioletowa, pomarańczowa czy biała również posiadają wiele cennych dobroczynnych właściwości. Biała papryka jest bardzo dobrym źródłem kwasu foliowego, witamin z grupy B i witaminy C. pomarańczowa papryka ma właściwości zbliżone do papryki żółtej. Z kolei papryka fioletowa jest bogatym źródłem flawonoidów i potasu, który wpływa korzystnie na prace układu krwionośnego i serca.
Dzięki zawartości rutyny w papryce czerwonej, posiada ona właściwości wzmacniające kruche naczynia krwionośne. Jest także doskonałym źródłem kwasu foliowego.
Witaminy
Papryka jest bardzo dobrym źródłem witaminy C. Zawartość witaminy C jest uzależniona od wielu czynników, m.in. od daty zbioru, fazy dojrzałości warzyw, pogody w okresie wegetacji oraz od odmiany papryki. Największą zawartością witaminy C charakteryzuje się papryka czerwona, później jest zielona i na końcu pomarańczowa. Najmniej witaminy C znajdziemy w papryce żółtej.
Wysoka zawartość witaminy C to jednak nie wszystko. Warto zauważyć, że witamina ta jest wyjątkowo oporna na negatywne działanie czynników utleniających. Dodatkowo papryka, a zwłaszcza ta czerwona jest bogata w substancje bioaktywne, składniki mineralne i witaminy. Możemy w niej znaleźć również witaminę A w ilości około 157 μg/100 g, beta- karoten oraz witaminy z grupy B, a szczególnie witaminę B6. Dzięki rutynie, papryka czerwona posiada właściwości wzmacniające kruche naczynia krwionośne. Poza tym, jest dobrym źródłem kwasu foliowego, dlatego warzywo to powinno koniecznie znaleźć się w jadłospisie kobiety w ciąży oraz kobiety planującej powiększenie rodziny.
Wartość odżywcza papryki
Warto zwrócić uwagę na fakty, że wartość odżywcza papryki różni się w zależności od koloru, czy czym odmiany czerwone dostarczają więcej kwas foliowego, witaminy C i potasu niż w papryce żółtej, zielonej czy pomarańczowej. Niedojrzała zielona papryka jest o wiele bogatsza w niektóre związki ochronne, takie jak polifenole, niż jej dojrzała czerwona odmiana.
Podobnie jak w przypadku wielu innych warzyw na wartość odżywczą papryki ma wpływ sposób przygotowania oraz gotowanie. Podczas pieczenia traci do 25% zawartości witaminy C. Metoda gotowania, temperatura, czas gotowania i wiele innych technik konserwacji żywności są czynnikami, które wpływają w większym lub mniejszym stopniu na wielkość strat składników odżywczych. Pieczenie i smażenie są uważane za bardziej korzystne niż gotowanie na parze czy samo gotowanie.
Wpływ spożywania papryki na wzrok.
Sposób odżywania się odgrywa istotną rolę w pogarszaniu wzroku związanym wraz z wiekiem. Mają na to wpływ 2 karotenoidy- zeaksantyna i luteina, które spożywane w odpowiednich ilościach, wykazują pozytywny wpływ na poprawę zdrowia naszych oczu. Związki te ochraniają siatkówkę oka przed uszkodzeniem oksydacyjnym. Papryka czerwona jest szczególnie bogata w karotenoidy oraz wiele innych składników odżywczych, takie jak witamina C.
Wiele przeprowadzonych badań wykazuje, że spożywanie żywności bogatej w karotenoidy, może zmniejszyć ryzyko chorób oczu, które są głównie związane z wiekiem, takie jak zwyrodnienie plamki żółtej czy zaćma.
Anemia a papryka
Bardzo częstym schorzeniem, a zwłaszcza u dziewcząt i kobiet w wieku rozrodczym jest niedokrwistość, która jest spowodowana niedoborem tlenu we krwi. Najczęstszą przyczyną jest niedobór żelaza. Papryka w swoim składzie zawiera niewielkie ilości żelaza, ale jest niezwykle bogata w witaminę C. Jest to bardzo istotne, gdyż witamina ta zwiększa wchłanianie żelaza w jelitach, a wiele licznych badań potwierdza, że dieta bogata w warzywa i owoce, które są bogate w witaminę C z bardzo dobrym skutkiem zwiększa przyswajanie tego pierwiastka. Dodatkowo, papryka zawiera witaminę B6, która jest niezbędna do wytwarzania w naszym organizmie hemoglobiny, czyli białka, które transportuje tlen w organizmie.
Choroby przewlekłe a antyoksydanty zawarte w papryce
Nie od wiadomo, że papryka jest bogata w antyoksydanty, które w wpływają dobroczynnie na nasz zdrowie oraz ochraniają nasz organizm przed chorobami serca oraz nowotworowymi. W swoim składzie zawierają niezwykle dużo witamin o właściwościach przeciwutleniających, takich jak beta- karoten, witaminy E i C. Zawartość przeciwutleniaczy sprawia, że papryka posiada silne działanie przeciwzapalne oraz może zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych. Obfituje również w polifenoli, czy ochronne związki , do których możemy zaliczyć:
- Luteolina- najwięcej możemy jej znaleźć w zielonej papryce, powiada wiele prozdrowotnych właściwości, takich jak: wpływa pozytywnie na koncentrację i pamięć, działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo.
- Luteina- znajdziemy je najwięcej w niedojrzałej, zielonej papryce. Wywiera bardzo dobry wpływ na zdrowie naszych oczu.
- Kapsantyna- jest silnym przeciwutleniaczem. Najwięcej jest jej w dojrzałej czerwonej papryce. Kapsantyna jest odpowiedzialna za czerwony kolor.
- Kwercetyna- posiada korzystny wpływ na zapobieganie przewlekłym stanom, takim jak choroby nowotworowe i serca.
- Wiolaksantyna- najczęściej jest to przeciwutleniacz karotenoidowy, który znajdziemy w żółtej papryce.
Papryka opóźnia utratę pamięci
Badania przeprowadzone z udziałem zwierząt pokazują, że spożywanie papryki może zapobiec utracie pamięci, która jest związana z chorobą Alzheimera. Związki znajdujące się w dojrzałej czerwonej papryce hamują działanie enzymu, który to uwalnia białka amyloidowe- są to białka przyczyniające się do ryzyka wystąpienia choroby Alzheimera. Inne badania pokazują, że pozytywny wpływ na pamięć oraz problemy związane z wiekiem mają również flawonoidy, karotenoidy i fenole znajdujące się w papryce.
Papryka a obniżenie poziomu cukru we krwi
Wiele badań potwierdza, że zawarte w papryce polifenoli wykazują korzystny wpływ na poziom cukru we krwi oraz minimalizują rozwój cukrzycy.
Czy paprykę może jeść każdy?
Papryka z reguły jest zdrowym warzywem, dobrze tolerowanym przez większość osób, jednak wiele osób uważa że może wywołać zgagę i jest trudna do strawienia.
Bardzo rzadko zdarzają się objawy reakcji alergicznej, bardziej będzie prawdopodobne wystąpienie reakcji krzyżowej u osób z alergią na pyłki.
Rodzaje papryki
Papryka posiada wiele odmian. Można ją podzielić na te ostre i słodkie. Ponadto występuje w wielu rozmaitych kształtach i kolorach. Papryka może być szpiczasta, walcowata lub kulista.
Barwniki są istotnym składnikami, które znajdują się w papryce. To właśnie one nadają jej pożądany kolor oraz jest odpowiedzialny za pewne zdrowotne właściwości. Związek ten posiada właściwości, które ochraniają komórki przed stresem oksydacyjnym.
Papryka czerwona zawiera utlenione karotenoidy- krypto ksantynę, kapsorubinę oraz kapsantynę i keta- karoten. Za kolor papryki zielonej odpowiedzialne są karotenoidy oraz chlorofile. Za kolor pomarańczowy odpowiedzialne są beta- krypto ksantyna, luteina, alfa- karoten i beta- karoten. Kolor żółty zawdzięcza się luteinie.
W kuchni swoje zastosowania znajdują zarówno papryka ostra, jaki słodka. Mogą być stosowane na świeżo, jak i w postaci suszonej przyprawy, np. w proszki lub w płatkach. W przemyśle kosmetycznym, farmaceutycznym i spożywczym istotną rolę odgrywają ostre odmiany papryki chilli. Zawiera ona wysoką zawartość kapsaicyny, czyli alkaloidu o piekącym smaku. Cecha ta sprawia, że ostra odmiana papryki znalazła swoje zastosowanie jako przyprawa w kuchni, która nadaje potrawie ostry smak. W kosmetyce i farmacji związek ten jest wykorzystywany w preparatach rozgrzewających skórę oraz okolice tkanki.
Właściwości zdrowotne papryki
Papryka wykazuje właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne i tonizujące. Poprawia apetyt oraz pobudza wydzielanie soków żołądkowych. Związki, które znajdują się w papryce poprawiają funkcjonowanie układu trawiennego i wątroby oraz stymulują krążenie krwi. Chronią przed przedwczesnym zwapnieniem naczyń krwionośnych oraz pomagają regulować ciśnienie krwi.
Papryka wpływa pozytywnie na nasze samopoczucie, na prawidłowe funkcjonowanie kości, mięśni oraz całego układu nerwowego. Wykazuje działanie moczopędne, dzięki czemu wspomaga oczyszczanie się organizmu. Ponadto papryka zielona posiada właściwości poprawiające funkcjonowanie układu nerwowego, a także wykazuje działanie krwiotwórcze. Poprawia nasze samopoczucie oraz jest polecana osobom z anemią.
Wiele licznych badań dowodzi, że papryka wykazuje właściwości przeciwrodnikowe. Dzięki temu zapobiega rozwojowi wielu licznych chorób, m.in. chorobie Alzheimera i Parkinsona, ale również cukrzycy, zaćmie, chorobom układu krążenia czy nowotworowym. Substancje przeciwutleniające zawarte w papryce zapobiegają również utlenianiu się składników lipidowych, które znajdują się w komórkach mózgowych, a tym samym są niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania.
Udowodniono, że zawarta w papryce kapsaicyna wykazuje właściwości bakteriobójcze. Dzięki swoim właściwością rozgrzewającym znajduje także zastosowanie przy produkcji maści oraz plastrów wspomagających leczenie bólów reumatycznych. Dodatkowo związek ten niszczy komórki nowotworowe. Badania dowodzą, że kapsaicyna wiąże się z komórkami nowotworowymi, a tym samym niszczy je, lecz jednocześnie nie oddziałuje w negatywny sposób na zdrowe komórki.
Kapsaicyna, znajdująca się w papryce chilli wykazuje właściwości korzystne w stosunku do wątroby. Może zahamować postępujące już uszkodzenia tego narządu oraz zapobiega włóknieniu. Dodatkowo papryka chilli wspomaga oczyszczanie dróg oddechowych, korzystnie wpływają na pracy serca, zapobiega zatruciom pokarmowym, obniża poziom cholesterolu oraz posiada właściwości przeciwzakrzepowe. Ostre odmiany papryki pomagają w łagodzeniu bólu. Znajdują również zastosowanie w leczeniu łuszczycy oraz choroby zwyrodnieniowej stawów.
Papryka na odchudzanie
Papryka w swoim składzie posiada niewiele kalorii, a dodatkowo jest bogata w wiele drogocennych składników mineralnych, witamin i inne substancje bioaktywne, dlatego wielu dietetyków poleca ją osobom, które chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Ze względu na właściwości, które hamują nasze łaknienie, zalecane są przede wszystkim odmiany ostre osobom chcącym schudnąć. Papryka jalapeno, jak i chilli czy habanero zawierają w swoim składzie kapsaicynę, która posiada właściwości przyśpieszające tempo przemiany materii, a tym samym spalamy o wiele więcej kalorii. Badania naukowe pokazują, że niewielkie ilości kapsaicyny mogą być bardzo pomocne przy odchudzaniu.
Zastosowanie papryki w kuchni
Papryka jest jednym ze składników diety hiszpańskiej, która to pozwala zachować doskonałe samopoczucie i kondycję, wzmacnia naszą odporność, dlatego powinniśmy ją jeść przez cały rok. Papryka zielona dostarcza organizmowi witamin, soli mineralnych oraz flawonoidów, które zwalczają wolne rodniki, a tym samym zapobiegają chorobom układu krążenia oraz regulują przemianę materii.
Dodanie do potraw mięsnych czerwonej papryczki chilli nie tylko nada im pikantnego smaku, ale dodatkowo zapobiega niestrawności, gdyż wzmaga procesy trawienia. Potrawy z dodatkiem papryczki chilli wykazują działanie rozgrzewające, dlatego warto je spożywać w okresie jesienno- zimowym.
Papryka jest serwowana jako dodatek do sosów i zup, jako składnik sałatek i w postaci pieczonej na grillu. Podczas upalnych dni, które są typowe dla klimatu śródziemnomorskiego, na obiad czy kolację są serwowane świeże warzywa.
Papryka na dobre libido i lepsze samopoczucie
Nie wielu z nas wie, że papryka wpływa bardzo korzystnie na naszą potencję, tym samym zwiększając libido zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet. Dodatkowo działa rozszerzająco na krew, to wpływa bardzo korzystnie na utratę koncentracji i dokuczliwe bóle głowy.
Jednocześnie w swoim składzie posiada niewiele kalorii, co jest korzystne dla osób, które chcą zachować szczupłą sylwetkę. W papryce występuje związek, który jest bardzo podobny do kortyzolu. Może on niwelować zakwasy w mięśniach oraz działać lekko przeciwzapalnie.