Truskawki są jednymi z najbardziej popularnych i lubianych owoców. Sezon na lokalne, świeże truskawki trwa niestety bardzo krótko, dlatego warto w pełni sezonu korzystać z ich obfitości i uwzględnić je w swojej diecie, gdy jest tylko na nie pora. Truskawki dostarczają wiele cennych witamin i składników mineralnych, mogący ułatwić odchudzanie i poprawić kondycję organizmu.
Spis treści
Wartości odżywcze truskawek
Wartość odżywcza truskawek w 100 gramach produktu
- Wartość energetyczna- 32 kcal
- Białko- 0,67 g
- Tłuszcz ogółem- 6,07 g
- Kwasy tłuszczowe nasycone- 0,015 g
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone- 0,043 g
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone- 0,155 g
- Kwasy tłuszczowe omega-3 – 0,065 g
- Kwasy tłuszczowe omega-6 -0,090 g
- Węglowodany- 7,68g
- Błonnik pokarmowy- 2 g
- Witamina A- 12 I.U.
- Witamina D- 0 I.U.
- Witamina E- 0,29 mg
- Witamina K1- 2,2 µg
- Witamina C- 58,8 mg
- Witamina B1- 0,024 mg
- Witamina B2- 0,022 mg
- Witamina PP- 0,386 mg
- Witamina B6- 0,047 mg
- Witamina B9- 24 µg
- Witamina B12- 0 µg
- Witamina B5- 0,125 mg
- Wapń- 16 mg
- Żelazo- 0,41 mg
- Magnez- 13 mg
- Fosfor- 24 mg
- Potas- 153 mg
- Sód- 1 mg
- Cynki- 0,14 mg
- Miedz- 0,05 mg
- Mangan- 0,39 mg
- Selen- 0,4 µg
- Fluor- 4,4 µg
- Cholesterol- 0 mg
- Fitosterole- 12 mg
Truskawki odznaczają się nie tylko wysoką wartością odżywczą, ale także wyborowym smakiem. Owoce te są bogate w witaminę C- ma jej o wiele więcej niż cytryny, a także witamina z grupy B, witaminę E oraz A. Obfituje również w składniki mineralne, takie jak: potas, żelazo, wapń i fosfor. Dzięki zawartość tak wielu witamin i składników mineralnych, truskawki wykazują korzystny wpływ na zdrowie całego organizmu. Znajdziemy w nich również błonnik pokarmowy, związki o właściwościach przeciwzapalnych i bakteriobójczych.
Oprócz zróżnicowanej zawartości polifenoli i witaminy C, truskawki dostarczają do naszego organizmu wiele kluczowych przeciwzapalnych i przeciwutleniaczy składników odżywczych. Owoce te są doskonałym źródłem manganu, który odgrywa ważną rolę jako przeciwutleniacz- ko faktor enzymu dysmutazy ponadtlenkowej. Chociaż truskawki nie są produktem wysokotłuszczowym, to zawierają nasiona, które są bardzo dobrym źródłem kwasu alfa- linolenowego z kwasów tłuszczowych omega- 3. Znajdziemy również w truskawkach niewielkie ilości karotenoidów, a zwłaszcza zeaksantynę i luteinę.
Elagitanniny są to korzystne przeciwutleniacze oraz przeciwzapalne polifenoli, których stężenie zmienia się wraz z dojrzewaniem owoców. Podczas badań naukowych truskawek bierze się głównie pod uwagę ich 4 etapy dojrzewania:
- Etap zielony- najmniej dojrzałe owoce,
- Etap Veraison- truskawki są zasadniczo różowate z pewnymi zielonkawymi i żółtawymi odcieniami,
- Etap dojrzałości
- Stadium przejrzystości.
Trudno jest dostrzec różnice w kolorach owoców na etapie dojrzałości i przejrzystości, jednak przejrzałe truskawki są bardzo matowe w dotyku oraz mają już papkowatą konsystencję.
Zawartość Elagitanniny spada w każdym kolejny etapie dojrzewania truskawek. Chociaż nie to powód, żeby wybierać mniej dojrzałe truskawki, gdyż wiele z ich prozdrowotnych właściwości zaczyna dopiero rozwijać się po osiągnięciu przez nich dojrzałości oraz dlatego że w pełni nie rozwinęły swojego aromatu i pysznego smaku.
Właściwości truskawek
Truskawki charakteryzują się bogactwem składników odżywczych. Spożywanie ich może nieść dobroczynny wpływ w zapobieganiu chorobom oraz poprawić nasz stan zdrowia. Pozytywny wpływ truskawek na nasze zdrowie koncentruje się na:
- Poprawę wyglądu skóry,
- Przyśpieszeniu przemiany materii, dzięki czemu wspomaga proces skutecznego i szybkiego odchudzania,
- Wzmacnia kości oraz zęby,
- Obniża poziom ,, złego’’ cholesterolu, a tym samym zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby układu sercowo- naczyniowego,
- Zapobiega anemii i wspomaga podczas leczenia tego schorzenia,
- Działa przeciwzapalnie i bakteriobójczo,
- Działa moczopędnie- wspomaga odkwaszanie organizmu oraz jego oczyszczenie z toksyn,
- Wspiera w chorobach kamicy żółciowej oraz nerkowej, wątroby i nerek.
Odchudzanie a truskawki
Truskawki są jednym z najbardziej dietetycznych owoców, dlatego bardzo są polecane osobom odchudzającym się. Jest to spowodowane nie tylko niska wartością kaloryczną, ale także zawartością pektyn, które przyśpieszają tempo metabolizmu oraz pobudzają jelita do pracy. Usuwanie zalegających resztek pokarmowych, odpowiedzi skład mikroflory jelit oraz właściwa praca jelit jest istotnym elementem w walce z nadmierną masą ciała.
Dzięki właściwością moczopędnym wszystkie toksyny są szybko wypłukiwane z organizmu. Obecne w truskawkach enzymy ( bromelina), przyśpieszają spalanie węglowodanów oraz tłuszczów, co ma skuteczny wpływ w walce z nadmierną masą ciała. Na korzyść truskawek przemawia fakty, iż posiadają one niski indeks glikemiczny. Po ich spożyciu nie dochodzi do wahań poziomu glukozy we krwi, co zapobiega napadom głodu oraz podjadaniu pomiędzy posiłkami.
Spożywanie truskawek przyczynia się również w walce z cellulitem, a zwłaszcza tym wodnym. Z uwagi na właściwości oczyszczające truskawki wpływają na usuwanie nadmiaru wody z organizmu.
Truskawki wykazują także działanie odkwaszające, dlatego sprawdzają się doskonale w diecie dla osób zmagających się z zakwaszeniem organizmu, czyli zachwianą równowagą kwasowo- zasadową.
Truskawki a serce
Truskawki są bogate w witaminę C oraz błonnik. Połączenie tych składników odżywczych doskonale zmniejsza stres oksydacyjny, który wpływa na rozwój chorób nowotworowych i serca. Truskawki są doskonałym źródłem potasu, który ochrania przed chorobami serca. Potas obniża ciśnienie krwi, ponieważ pomaga w złagodzeniu wpływu sodu na ciśnienie krwi. Spożywanie pokarmów bogatych w potas przy jednoczesnym zmniejszeniu ilość przyjmowanego z pożywienia sodu pomaga zmniejszyć ryzyko udaru mózgu i nadciśnienia tętniczego.
Regularne spożywanie truskawek może zmniejszyć ryzyko zawału serca. Na Harvardzie w 2013 roku przeprowadzono badania na prawie 100 tysiącach młodych pań i kobiet w wieku średnim wykazało, że spożywanie co najmniej 3 porcji truskawek w tygodniu zmniejsza u nich ryzyko zawału serca o 32%. Efekt ten został przypisany wysokiemu poziomowi przeciwutleniaczy, które są zawarte w truskawkach.
Regulacja poziomu cukru we krwi
W skład truskawek wchodzi kwas elagowy, który razem z przeciwutleniaczami pomaga spowolnić trawienie produktów skrobiowych. Kontroluje to wzrost poziomu cukru we krwi po posiłku bogatym w skrobię.
Osobom z cukrzycą typu 2 pomaga w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi. Truskawki posiadają również niski indeks glikemiczny ( 40), co daje minimalne ryzyko, aby podczas ich spożywania przez cukrzyków spowodowały u nich gwałtowne skoki cukru.
Osoby chorujące na cukrzyce powinny mierzyć sobie regularnie poziom cukru we krwi. Takie pomiary można przeprowadzać w domu, korzystając z glukometru.
Właściwości przeciwnowotworowe truskawek
Powstawanie oraz rozwój nowotworu wiąże się bardzo często ze stresem oksydacyjnym. Wiele badań wskazuje na to, że truskawki mogą pomóc w zapobieganiu kilku etapom nowotworowym, a to wszystko dzięki ich zdolności w zwalczaniu stanów zapalnych oraz stresu oksydacyjnego.
Udowodniono, że u zwierząt, które zmagają się z rakiem jamy ustnej, truskawki hamują tworzenie się guza oraz hamują ludzkie komórki raka wątroby. Działanie ochronne truskawek może być zasługą Elagitanniny i kwasu elagowego, które hamują wzrost komórek nowotworowych.
Wsparcie układu odpornościowego
Truskawki są bogate w składniki odżywcze oraz witaminę C, która odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Organizm człowieka nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować witaminy C, dlatego musi ją pozyskiwać z żywności.
Zjedzenie szklanki truskawek dziennie zapewnia nam 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. w truskawkach znajdziemy również polifenoli, związki o właściwościach przeciwutleniających, które chronią organizm człowieka przed wirusem grypy, a nawet Salmonellą, E. coli i Staphylococcus. Przeciwutleniacze nie tylko nadają kolor żywności, ale również niszczą wolne rodniki, które przyczyniają się do wielu chorób.
Reakcja uczuleniowa na truskawki
Objawem reakcji uczuleniowej na truskawki to przed wszystkim wysypka na skórze, przypominająca pokrzywkę. Zdarza się również występowanie biegunek, bólów brzucha czy wymiotów. Po spożyciu truskawek może wystąpić wstrząs anafilaktyczny, który może zagrażać życiu człowieka. Reakcja uczuleniowa na owoce jest szczególnie niebezpieczna w przypadku kobiet w ciąży oraz małych dzieci. Najlepszym sposobem w leczeniu alergii jest usunięcie alergizującego produktu z naszego jadłospisu.
Alergia na truskawki, to nic innego jak nadmierna reakcja układu odpornościowego na ekspozycję na substancję uczuleniową. Odpowiedz układu immunologicznego na kontakt z alergenem, która może doprowadzić do powstania przeciwciał IgE, które pobudzają organizm do uwolnienia histaminy. Histamina jest odpowiedzialna za występowanie odczynów alergicznych- duszności, wysypka, zaczerwienienie skóry, swędzenie i obrzęk. Jeśli reakcja uczuleniowa będzie zbyt gwałtowna, może wywołać wstrząs anafilaktyczny, czyli jedną z najczęstszych postaci reakcji uczuleniowej, która jest szczególnie niebezpieczna dla kobiet w ciąży.
Jak wygląda reakcja uczuleniowa od truskawek?
Reakcja uczuleniowa na truskawki znacznie częściej dotyka dzieci niż dorosłych. Pierwsze objawy alergii u dzieci jest ich sama niechęć do jedzenia truskawek. Bardzo istotne jest, aby do diety dziecka nie wprowadzać ich zbyt wcześnie. Niemowlęciu można podawać truskawki dopiero, gdy ukończy 10 miesiąc życia. Aby uniknąć objawów uczulenia, zaleca się ich eliminację z diety matki karmiącej. Uczulenie daje różnorodne objawy o zróżnicowanym nasileniu.
Wypryski na skórze dziecka mogą być objawem uczulenia. Może pojawić się na skórze pokrzywka, czyli bąble o różnych kształtach i rozmiarach, wypełnione płynem, przypominająca odczyn od oparzenia pokrzywą.
Ponadto uczulenie na truskawki może przybrać postać krost, miejscowy obrzęk i zaczerwienienie. Plamy na ciele po truskawkach objawiają się po zjedzeniu owoców i ustępują bez pozostawienia po sobie śladu.
Jak rozpoznać alergię? Objawy uczulenia na truskawki
Objawy przy uczuleniu na truskawki dotyczą również przewodu pokarmowego. Alergia najczęściej wywołuje u danej osoby kolki, wzdęcia, bóle brzucha, nudności oraz wymioty. Rzadko zdarzają się biegunki. Często alergia objawia się jako obrzęk policzków, warg, języka czy ust w ciągu kilku minut od zjedzenia truskawek. Bardzo często oznaki uczulenia na owoce zmniejszają swoje nasilenie lub ustępują całkiem wraz z wiekiem.
Niebezpieczną sytuacją zagrażającą życiu jest narastający obrzęk, który utrudnia swobodny przepływ powietrza w drogach oddechowych, co uniemożliwia oddychanie. Charakterystyczne są trudności w mówieniu, chrypka, trudności w połykaniu, uczucie duszności, świsty oddechowe. Skórcz dróg oddechowy jest najbardziej niebezpieczny. Reakcja anafilaktyczna jest to silna, gwałtowna reakcja organizmu na kontakt z alergenem, która doprowadza do znacznego spadku ciśnienia, utraty przytomności, obrzęku, pojawienia się wysypki, duszności, zawrotów głowy i przyśpieszonego pulsu. Anafilaksja wymaga natychmiastowej interwencji medycznej.
Co podawać przy alergii krzyżowej?
Jednym z najskuteczniejszych sposobów na alergię jest wyeliminowanie truskawek z jadłospisu. Najlepszym sposobem na eliminację dokuczliwych objawów jest unikanie alergenu. Jest konieczna wtedy całkowita rezygnacja z truskawek, szczególnie wtedy, gdy reakcja organizmu na alergen jest wyjątkowo silna. Nie wolno takim osobom spożywać świeżych owoców oraz ich przetworów, np. galaretek, ciast, lodów, czekolad z nadzieniem truskawkowym, koktajle, soki czy dżemy. Bardzo ważne jest, aby przed zakupem danego artykułu spożywczego, dokładnie zapoznać się ze wszystkimi składnikami jakie wchodzą w skład produktu.
Dodatkowo objawy alergiczne mogą wywołać inne substancje, które w swoim składzie zawierają białka, a ich budowa chemiczna jest zbliżona do alergenu zawartego w truskawkach. Organizmu człowieka odbiera to jako zagrożenie i uruchamia kaskadę reakcji alergicznych. Mówimy wtedy o reakcjach krzyżowych. Zbliżone dolegliwości może dawać spożywanie owoców, takich jak brzoskwinie, wiśnie czy maliny. Alergie pokarmowe reagują krzyżowo z alergiami wziewnymi. Dolegliwości najczęściej pojawiają sie w okresie pylenia drzew czy traw.
Objawy alergii łagodzą skutecznie leki antyhistaminowe. Podczas ciężkich reakcji anafilaktycznych, konieczne jest jak najszybsze podanie domięśniowo adrenaliny. Osoby z ciężką alergią, powinny mieć cały czas przy sobie ampułkostrzykawki zawierające lek. Właściwa reakcja, czyli podanie zastrzyku domięśniowo w przednio- boczną część uda oraz szybkie wezwanie pomocy medycznej może uratować życie. Jeśli alergia jest wyjątkowo dokuczliwa, należy zgłosić ssie do lekarza pierwszego kontaktu.
Zastosowanie truskawek z kosmetologii
Owoce te działają cuda dla naszej cery. Są idealne do robienia maseczek w domowym zaciszu. Ze względu na dużą zawartość flawonoidów, flawonów i witaminy C w owocach, truskawki są cennym składnikiem preparatów, które likwidują przebarwienia na skórze. Wykorzystywane są w produkcji preparatów, w tym również kremów do opalania jako naturalny bloker promieni UVB i UVA. Aromat truskawek każdemu kojarzy się z początkiem lata jest on bardzo często używany jako kompozycja zapachowa w wielu kosmetykach. Zewnętrznie stosuje się rozgniecione owoce ( ze względu na ich pestki) oraz sok z truskawek w przypadku plamom, wypryskom, przeciw piegom i egzemie.
Zastosowanie truskawek kuchni
Truskawki można spożywać w wielu postaciach. Może je dostać w postaci mrożonej, świeżej, liofilizowanej oraz w dżemach, syropach i galaretkach. Osoby, które chcą spożywać truskawki pod różnymi postaciami powinny najpierw sprawdzić etykietę pod kontem dodatku cukru. Poszukując dżemów czy galaretek można wybrać pasty owocowe, które nie posiadają w swoim składzie wypełniaczy czy słodzików.
Ciekawostki o truskawkach.
- Pochodzenie nazwy owocu wywodzi się od staropolskiego słowa ,, truskać’’ i oznacza ,, łamać się’’, co nawiązuje do pędów roślin,
- Medycyna od lat wykorzystuje napar z liści truskawek w leczeniu anemii, kamicy żółciowej i niedokrwistości,
- Na świecie istnieje około 200 odmian truskawek,
- Truskawki są symbolem wielkoszlemowego turnieju tenisowego w angielskim Wimbledonie. Są podawane z bitą śmietaną,
- Owoce uprawiane w chłodniejszych rejonach klimatu umiarowego uchodzą za smaczniejsze i bardziej aromatyczne od tych rosnących w ciepłym klimacie,
- Truskawki są uznawane jako kulinarny afrodyzjak, ze względu na ich czerwony kolor i kształt przypominający serce. We Francji istniała tradycyjna zupa truskawkowa przyrządzana wyłącznie dla nowożeńców,
- Truskawki są jedynymi owocami, które noszą nasiona nie pod skórą, lecz na niej. W każdym owocu może znaleźć około 200 nasion,
- W berlińskim mieście Wepion znajdziemy muzeum poświęcone truskawkom- Musée de la Fraise.